FN of voluit Fabrique Nationale d’Armes de Guerre S.A., Herstal, ontstond uit de vereniging van de Luikse wapenfabrikanten. Op het einde van de 19de eeuw was er een modernisering van de verschillende legers en er werden grote bestellingen voor repeteergeweren geplaatst. Geen enkel bedrijf in de regio bleek in staat om alleen zo een grote bestelling te aanvaarden. Vandaar de noodzaak tot het vormen van een groepering. Onder impuls o.a. van Henry Pieper werd de feitelijke vereniging omgevormd tot een vennootschap, die zich in Herstal vestigde.
In 1898 startte FN met de productie van fietsen. nadien dacht men aan een auto. In 1899 werd de Italiaanse ingenieur de Cosmo in dienst genomen. Binnen de 2 maand werd een prototype van de “voiturette” gebouwd. FN deed in 1899 demonstraties in Brussel door hellingen van 10% te nemen.
In het begin van 1901 benaderde Camille Jenatzy FN voor het bouwen van petro-elektrische systemen.
Tevens kreeg de Cosmo de opdracht om de eerste FN moto’s te ontwerpen, die in oktober 1901 op de markt zouden komen.
In 1905 besloot FN nieuwe hallen te bouwen, waarin de productie van auto’s kon ondergebracht worden. FN besloot een minder gefortuneerd publiek te benaderen.
In 1914 eiste de Duitse bezetter de fabrieken op en brachten er een herstellingsatelier voor militaire voertuigen onder. Na de oorlog werd het bedrijf overgenomen door de Generale Maatschappij van België.
Vanaf 1920 werd België overrompeld door buitenlandse auto’s, hoofdzakelijk Amerikaanse die dank zij hun productie in grote series en gunstige importtarieven wagens aanboden tegen prijzen, waarmee de nationale constructeurs amper kunnen wedijveren. Sinds de jaren 20 bouwde FN ook bestelwagens, een lucratieve activiteit.
En dan was het weer oorlog. De fabrieken werden opgeëist en na de oorlog bezetten de Amerikanen dan weer de installaties.
Ondanks talloze diversificaties, waaronder de herstelling en het bouwen van vliegtuigmotoren, bleef FN vooral een belangrijk wapenfabrikant. Door zware financiële moeilijkheden kwam FN in 1990 in handen van een Frans wapenbedrijf, dat in 1997 het bedrijf weer overliet aan het Waals gewest.