Métallurgique

De “Métallurgique SA de Construction” werd opgericht in 1880, met werkplaatsen in Tubeke, Nijvel en Marchienne-au-Pont, en was gespecialiseerd in spoorwegmaterieel (locomotieven, trams, wagens) en in metalen schrijnwerk.

De divisie “La Sambre” in Marchienne-au-Pont kreeg de opdracht om auto’s te bouwen. Hoofdingenieur Edmond Heirman was de ontwerper. later werd beroep gedaan op de Duitse ingenieur Ernst Lehmann.

In 1909 nam men de firma HISA uit Bressoux over die in vereffening was. Net voor de oorlog werden door de Franse ingenieur Paul Bastien testen uitgevoerd met schuivenmotoren maar dit kende geen succes. Tijdens de oorlog werd de fabriek bezet.

In 1922 nam Fernand Gemanès de leiding van het bedrijf in handen. Hij kwam van SOMEA die niet in staat was het chassis ontworpen door Bastien op grote schaal te produceren. In 1925 probeerde de familie Marquet die belangen had in Métallurgique en Minerva beide firma’s dichter bij elkaar te brengen maar botsten op de onverzettelijkheid van Sylvain de Jong.

In 1927 werd Métallurgique veroordeeld om de herstelbetaling, die zij enkel jaren eerder hadden ontvangen terug te betalen. Dit betekende het genadeschot en in 1927 werden de laatste wagens gebouwd.

Andere bron