Belgische constructeurs – T

TAUNTON     1912 – 1919
Liège (Bressoux)

De Engelse ingenieur John Bernard TAUNTON, voordien werkzaam bij ROLLS-ROYCE, had de ambitie om te starten met de productie van een goedkope auto. Vanaf 1912 bouwde hij twee prototypes met een laag chassis en een 8 pk monoblok motor met tuimelaars. In februari 1913 richtte hij in Londen de “TAUNTON MANUFACTURING C° Ltd” op, maar zijn plan om met de oude Schotse firma AROLL-JOHNSTON te associëren mislukte.

TAUNTON beschikte over prototypes maar had geen fabriek om de productie te starten en geraakte zo geïnteresseerd in de voormalige fabriek HERMES te Bressoux, die beschikbaar was met haar machines en de bestaande stocks sinds de liquidatie van de firma HERMES begin 1914. Deze fabriek met een productiecapaciteit van 1500 voertuigen per jaar voldeed aan de wensen van TAUNTON. Hij richtte begin 1914 een nieuwe maatschappij “TAUNTON CARS LTD” op met een kapitaal van 100.000 pond sterling en huurde de fabriek voor een periode van 3 jaar. Helaas toen de eerste wagens eindelijk de fabriek van Bressoux verlieten viel Duitsland België binnen en werd de fabriek omgebouwd tot hospitaal.

Na het tekenen van de wapenstilstand moest TAUNTON zich bij de feiten neerleggen en vaststellen dat de bezetter alle machines voor de productie meegenomen had, zodat hij in 1919, na het bouwen van een derde prototype, er van afzag om zijn auto’s terug op de markt te brengen. Een droevig einde van een beloftevol avontuur, temeer daar de over ongeveer 160.000 km geteste TAUNTON prototypes een uitzonderlijke robuustheid en vakmanschap hadden laten zien.

TELNA     1950 – 1952
Verviers

De Vervierse pianobouwer André HANLET associeerde zich in 1950 met een vriend uit zijn legertijd Robert KAHN om een lichte renwagen te bouwen bestemd voor autowedstrijden. Zo ontstond de TELNA (anagram van HANLET) die met een vooraan geplaatste 490 cc SAROLEA motor in staat was om 135 km/u te rijden. Het chassis en de overbrenging vooraan kwamen van de Duitse autoscooter FRAMO terwijl de glijdende voorophanging van LANCIA kwam. In 1952 kreeg de TELNA een krachtigere Engelse JAP motor.

André HANLET nam met de TELNA deel aan verschillende wedstrijden zowel in België als in het buitenland. De TELNA viel extra op tijdens de wedstrijd in Brussel (1952 Ter Kamerenbos) en in de Grote Prijs der Grenzen.

TORPILLE     1920
Livornostraat 114 Elsene (Brussel)

De “Automobilette TORPILLE” werd in 1920 in Elsene gebouwd door de firma SCHOOFS. Deze driewieler met achteraan één wiel had twee zitplaatsen in tandem en was leverbaar met een Franse motor TRAIN of met een Engelse motor JAP. Beide motoren waren tweecilinders in V met een cilinderinhoud van 1000 cc, een vermogen van 6/8 pk en maakten een snelheid van 60 km/u mogelijk. Deze driewieler werd slechts kortstondig geproduceerd. (niet te verwarren met het wagentje “LA TORPILLE” in 1901/1902 gebouwd door de “Société l’AUTOMOBILE” opgericht door J. MATHYS.)

T.T.T.     1948

Onder de afkorting T.T.T. (Travail de la Tôle et du Triplex) realiseerde een Belgische carrosseriebouwer in 1948 volgens de plannen van Georges PLACKLE twee bijzonder originele cabriolets op basis van een CITROËN Traction. De originaliteit schuilde voornamelijk in het systeem van het wegklapbaar dak waarbij het bovenste deel van het dak naar achter in de koffer verdween door het te laten draaien om een as.

Het betrof hier een imposante 15 pk waarvan de gestroomlijnde sportcarrosserie omgevormd kon worden van coach tot cabriolet door het kantelen van het dak dat naar achter in de koffer gleed zoals bij de PEUGEOT “ECLIPSE” en een “11 Légère” eveneens gerealiseerd in de ponton stijl en voorzien van dezelfde wegklapbare dakconstructie.

T.V.D. Etablissements THIRIAR et VAN DEN DAELE     1920 – 1925
Kasteleinsstraat 41, Elsene (Brussel)

Eind 1920 begonnen de heren THIRIAR en VAN DEN DAELE met de bouw van een kleine wagen aangedreven door een 1095 cc. viercilindermotor geproduceert door DAMBIERMONT in HERSTAL. Het eerste T.V.D. model gebouwd in een bescheiden werkplaats in de Kasteleinsstraat had een vlakke elegante radiator en draadspaakwielen of schijfwielen. De motor werd in 1922 vervangen door een 1496 cc. viercilinder van Franse makelij met een vermogen van 8/10 pk.

In 1924 werden twee modellen met meer vermogen gebouwd: een 10/12 pk en een 15/16 pk. De productie van T.V.D. stopte in 1925 bij gebrek aan voldoende kapitaal. In deze korte periode hebben auto’s van T.V.D. deelgenomen aan verschillende wedstrijden in het bijzonder aan de “Ronde van België” waar dit merk zich eervol klasseerde.